Aftele
Aftele deseori apar ca niște puncte albe pe membrana mucoasă a cavității bucale și pot fi foarte dureroase.
Aftele sunt rotunde sau ovale și pot fi localizate în aproape orice regiune a gurii: pe fața internă a buzelor, palatul moale și dur, pe sau în jurul limbii. Marginea lor este frecvent înconjurată de un halou roșu, inflamat. Deși sunt cel mai frecvent mici în dimensiuni, acestea pot fi foarte dureroase și intervin în viața cotidiană.
Aftele sunt foarte specifice, de diferite dimensiuni, locații și în număr diferit.
Timpul necesar vindecării poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni, iar timpul între episoadele de ulcerație poate varia de la zile la luni, de regulă aftele persistând între 7-14 zile și la jumătate dintre pacienți reapar la fiecare 3 luni.
Cauza apariției aftelor nu este clară și mulți factori sunt considerați predispozanți, cel mai frecvent traumatisme orale (aparate dentare, proteze dentare etc.), consumul de alimente și stres. Aproximativ 40% dintre persoanele cu afte recurente au antecedente familiale pozitive. Asta sugerează că unii oameni sunt predispuși genetic.
Aftele pot fi un simptom al altei boli. Există tulburări sistemice asociate cu leziuni similare clinic cu SAR.
Apariția frecventă a ulcerelor bucale necesită sfatul medicului și examinarea cauzelor posibile.
Principalele simptome ale aftelor includ senzația de arsură, mâncărime sau usturime și durere în gură. Acestea se agravează în timpul vorbirii, mâncării sau băutului, în special la consumul alimentelor iuți sau condimentate și a băuturilor acide. Aceasta se datorează terminațiilor nervoase sensibile din cavitatea bucală. În mod normal, acestea sunt bine protejate de mucoasă, dar în cazul aftelor, ele sunt direct expuse la acțiunea agentului iritant.
Durerea din cavitatea bucală este cea mai puternică în primele zile de la formarea inițială a ulcerației, scăzând mai apoi în intensitate o dată cu vindecarea ulcerației. Simptomele pot include durere și senzație de arsură timp de 1 sau 2 zile înainte de apariția ulcerației. O durere intensă, disproporțională dimensiunilor leziunii, poate dura între 4 și 7 zile.
Există diferite forme ale ulcerațiilor aftoase:
Ulcerele bucale minore sunt cea mai frecventă prezentare a bolii (70-85% din toate cazurile). Sunt leziuni mici (<1cm) rotunde sau ovale și pot să apară pe cerul gurii, pe margini sau pe partea inferioară a limbii, pe partea interioară a obrazului și pe gât. Fiecare episod minor de SAR implică de obicei apariția a 1-5 ulcere care se rezolvă în 4-14 zile.
Ulcerațiile aftoase mari sunt mai profunde, mai extinse (> 1 cm), și mai grave. Acestea reprezintă aproximativ 10% și apar pe buze, palatul moale și faringe. Aectează abilitatea de a înghiți și mânca. Leziunile persistă peste 6 săptămâni și pot lăsa cicatrici, trebuie examinate de către un stomatolog sau un medic.
SAR herpetiformă reprezintă 1-10% din toate cazurile și se caracterizează prin focare recurente de ulcere mici, profunde și dureroase. Se pot dezvolta simultan până la 100 de afte foarte mici (2-3mm). Acestea tind să se unească pentru a forma ulcerații mai mari cu un contur neregulat
Cauzele apariției aftelor sunt neclare, și mulți factori sunt considerați declanșatori:
Traumatism oral:
Aparatele dentare, protezele dentare, spargerea dinților, periajul puternic al dinților sau mușcăturile accidentale pot avea ca rezultat ulcerații bucale.
Factori genetici:
Stomatita aftoasă recurentă este frecventă în unele familii.
Sensibilitate alimentară:
Mâncarea acidă sau condimentată poate provoca ulcerații bucale la persoanele sensibile.
Stresul și anxietate:
Stresul mental este puternic asociat cu episoadele de SRA mai mult decât stresul fizic.
La femei, apariția SRA poate coincide cu menstruația. De asemenea, stresul provocat de sarcina academică poate fi factorul precipitant pentru prevalența mai mare a SRA la studenți.
Deficiență nutrițională:
Dieta dezechilibrată, precum și unele condiții metabolice pot provoca ulcere bucale.
Există tulburări sistemice asociate cu leziuni clinic similare cu Stomatita aftoasă recurentă. Acestea includ sindromul Behcet, infecția cu HIV, sindromul PFAPA și deficiențele nutriționale.
Apariția frecventă a ulcerelor bucale necesită sfatul medicului și examinarea cauzelor posibile.
Conținuați Leziuni minore ale cavității bucale
Știați că?
Ucerațiile bucale durează în mediu 4-7 zile.
Gama de produse pentru ulcerații bucale Anaftin®
Anaftin® Apă de gură, Gel și Spray ajută în două moduri diferite: protecție impotriva durerii, susținerea procesului de vindecare.